Att turista hållbart är något allt fler får upp ögonen för – och med all rätt. I Sverige har vi, inte minst i och med allemansrätten, stora möjligheter att nyttja skog och mark omkring oss. Men rättigheter ger också skyldigheter!
För att kunna fortsätta att fritt nyttja naturen och resurserna som finns utomhus, måste vi också aktivt tänka på att göra detta på ett hållbart sätt. Vilket i praktiken betyder att inte förbruka resurserna, utan att nyttja dem på så sätt att även nästa generation kan ha glädje av dem.
Ett företag i Vättlefjäll, Pevon Ecoturism, har tagit detta till sig och gjort det till sin affärsidé.
Företaget drivs av Yvonne och Peter Carlsson och man hittar dem på Björsjöås Vildmarkscenter, där de bland annat erbjuder övernattning i trädtält, spännande matlagning utomhus med till exempel kolbullar över öppen eld, och olika vandringspaket.
– Genom turism kan man förändra människors sätt att tänka, menar Peter. Folk är då i ett stadie av vila, har ett öppet sinnelag, och kan bli inspirerade!
Yvonne håller med om att turism är ett bra verktyg, framför allt när det gäller att visa människor att man inte behöver så många saker och att det kanske är bättre med en upplevelse framför prylar.
Peter beskriver tankarna kring företaget och förklarar deras specifika perspektiv på hållbarhet:
– För att kunna arbeta hållbart är det viktigt att hålla ekonomin i närområdet. Vilket i sin tur kräver ett gott samarbete med andra lokala aktörer, liksom förankring hos lokalbefolkningen.
Han berättar sedan om råvarorna de alltid inhandlar hos Lammet & Bonden.
Yvonne visar upp ett av de fyra trädtält som erbjuds. Tälten finns i storlek för
1-3 vuxna – och spänns upp mellan tre träd på området.
Har man tur och det inte är regnar kan man ligga och titta upp på en, förhoppningsvis, stjärnklar himmel.
Vid regn spänns en regnduk över tälttaket, och detta i samband med att man inte utsätts för kyla från marken gör att man faktiskt kan tälta året om.
För att säkerställa att kunderna inte fryser ingår också ett liggunderlag i priset – och det finns en öppen eld inom några meter.
Pris för 1-3 personer är 895-1495 kr
och mat kan bokas till som tillval.
Vid köp av paket ingår också liggunderlag, sovsäck, kudde och istoppslakan.
– Att jobba med ekoturism, innebär att försöka jobba hållbart hela vägen, säger Peter. Det är inte alltid lätt att leva upp till det, det kan vara dyrt och ibland behöver man också tyvärr kompromissa, fortsätter han.
– Det finns ändå stora möjligheter här, säger Yvonne. Och ett stort intresse!
Hon säger avslutningsvis att det gäller att fortsätta jobba med närproducerat och ekologiskt – och att sprida kunskap om en mer hållbar turism.
Vill man lära sig mer om Pevon Ecoturism kan man besöka deras hemsida på www.pevonecoturism.com
Man kan också höra Mauritza Klingspors och Therese Sundbergs podd Footprint om hållbarhet HÄR,
där bland annat ett besök görs hos Björsjöås Vildmark.
Författare/Fotograf: Therese Sundberg