Använd broddar – som en viking

När vintern bjuder på is och snö är alla som vågar sig ut i risk att halka. Men det finns ett redskap för säkra fötter, vilket redan vikingarna visste att nyttja: broddar.
Foto av persons kängor vilka har grova broddar. Marken är täckt av snö.
Foto: Pixabay

Många ramlar

Omkring 25 000 personer faller årligen så illa att de måste söka läkarvård, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Vissa yrkesgrupper, så som brevbärare, chaufförer, hemtjänstpersonal och byggnadsarbetare är extra utsatta.
Även äldre är en grupp som måste vara varsam; inte bara för att balans, smidighet och reaktionsförmåga kan försämras utan också för att läkningsprocessen efter en olycka är långsammare (Arbetsliv, Marianne Zetterblom, 13 januari 2021).

Broddar

Undersulan av en sko. Broddar har trätts på i form av ett spänne av gummi med dubbar av metall.
Foto: Holger Ellgaard, Wikimedia.
Broddar är halkskydd i form av piggar eller dubbar vilka spänns eller monteras fast under skosulor. Viktigast för säkert fäste och balans är piggar/dubbar vid hälen.
Broddar kan vara i gummi eller metall och medan de har ryktet av att vara fula så existerar idag många modeller som kan vara designade eller diskreta i sin utformning. Låt därför inte fåfänga bli en avgörande faktor utan att se över alternativen som finns på dagens marknad.

Vikingar respekterade halkan

Målning av en viking som karvar en runsten. Vikingaskepp på hav i bakgrunden.
Bild: Pixabay
Arkeologi visar att broddar förekom redan under tidig järnålder i Norden och var än vanligare under vikingatid. I Eyrbyggarnas saga från Island så beskrivs i ”Striden på Vigrafjordens is” hur en krigare med broddar presterar väl då han till skillnad från sina motståndare inte halkar på slagfältet (Broddars syfte och användning, Uppsala Universitet, Adam Engvall, 2018).

Fallstudie i Göteborg

Statistik pekar mot att använda halkskydden är givande. Göteborgs kommun började 2013 med att dela ut kostnadsfria broddar till kommuninnevånare från 65 års ålder i ett försök att reducera antalet halkolyckor på is och snö (Göteborg kommuns utdelning av broddar till kommunens äldre, Robin Holmberg, 2017):
”Resultaten tyder på att antalet fall/halkincidenser på is/snö bland äldre invånare i Göteborgs kommun har sjunkit med 36 procent efter kommunens åtgärd.”
Kvinnlig motionär i Skatås på vintern, framför frusen sjö. Skog syns bakgrunden.
Att ha skor med väl räfflade sulor och att inte skynda är första och främsta sätten att förbli på två fötter. Men överväg gärna den extra trygghet som ett extra halkskydd ger när du skall ut och vandra i det friska.

Av Pierre Pavlu Wold

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson